27 دسامبر 2023
دیدگاه‌ها برای استقلال مالی زنان بسته هستنددیدگاه

نقش استقلال مالی زن در خانواده شکوفایی زنان در هر عرصه به آزادی مالی آن‌ها بسیار وابسته است. حتی اگر دختر خانواده نیز به استقلال مالی برسد، تأثیر شگرفی بر کل اعضای خانواده خواهد گذاشت. افزایش میزان امید به زندگی، افزایش میزان سلامتی اعضای خانواده و لذت بیشتر از زندگی از مزایای رسیدن به استقلال مالی است

احتمالاً شما هم مانند خیلی از افراد دیگر تصور می‌کنید کسی از اینکه پول داشته باشد بدش نمی‌آید! اما ماجرا به همین سادگی نیست! به‌خصوص برای خانم‌ها باتوجه‌به شرایط کاری، قوانین مربوط به ازدواج و فرهنگ‌های مختلف این موضوع می‌تواند تبدیل به یک چالش شود.

این که طبق قوانین کشور ما، مخارج یک زن به عهده همسرش است و در عقدنامه نیز برای اجازه کار خانم باید توافق صورت گیرد می‌تواند موضوع استقلال زن را در فراز و نشیب‌های مختلفی بیندازد. چطور می‌شود این فراز و نشیب‌ها را مدیریت کرد؟ چطور می‌توان با همسر بر سر این مسائل توافق کرد و از همه مهم‌تر یک خانم چطور می‌تواند این موضوع را برای خودش مدیریت کند؟

انتظار می‌رود که تا سال ۲۰۲۰ زنان ۷۲ تریلیون دلار یا ۳۲ درصد از کل ثروت جهان را در اختیار داشته باشند که ۵۱ تریلیون دلار بیشتر از سال ۲۰۱۵ است.

چرا استقلال مالی زنان اهمیت دارد؟

توانایی مالی؛ کلید بهبود

در کامرون، خشونت و مهاجرت‌های اجباری، زندگی زنان و کودکان را به‌شدت تحت‌تأثیر قرار داده است. زنان و دختران بیش از هر زمان دیگری در معرض خطر مهاجرت، سوءاستفاده، آدم‌ربایی، جدایی از خانواده، اشتغال اجباری، حبس مستبدانه، خشونت‌های خانگی و سوءاستفاده‌های جنسی و اقتصادی قرار دارند. در سال 2018 CERF (سازمان اورژانس مرکزی) برای کمک به زنان و دخترانی که از خشونت‌های جنسی جان سالم به در برده‌اند، وارد عمل شد.

این مداخلات فراتر از درمان جسم آنها بود. سال گذشته بیش از ۲۰۰ نجات‌یافته از خشونت‌های جنسی، کمک‌های اقتصادی دریافت کردند که البته فقط کمک مالی نبود.

به زنان و دختران کمک می‌کند ارزش‌های برابر و ظرفیت‌های خود را بشناسند و سهم خود را در ارتقا خود، خانواده و جوامعشان ایفا کنند.

وقتی صاحب چیزی هستی، قدرت داری و وقتی چیزی از خودت نداری، صدایت به هیچ‌ها نمی‌رسد. وقتی زنان را توانمند می‌کنید، شأن و بزرگی‌شان را به آنها بازمی‌گردانید.

وابستگی مالی، سد بزرگی برای زنان بومی در کنیاست. معمولاً تنها فعالیت‌های اقتصادی که زنان در کنیا به آن می‌پردازند، دوشیدن شیر دام و فروش آن است. در این کشور زنان صاحب زمین و ملک نیستند. تقریباً ۷۰ درصد آنها بی‌سوادند و تحصیل را مسئله چندان مهمی (برای دخترانشان) نمی‌دانند.

انواع استقلال مالی

رسیدن به استقلال و مشخصاً استقلال مالی یکی از مهم‌ترین هدف‌هایی است که هر فرد در سر می‌پروراند. داشتن استقلال مالی هم موجبات سلامت روان بیشتر ما را فراهم می‌کند و هم به جنبه‌های مختلف اجتماعی و خانوادگی ما کمک می‌کند.

اهمیتِ داشتن استقلال مالی با عبور از سنین نوجوانی رفته‌رفته بیشتر می‌شود و همه ما نیازمند آگاهی دررابطه‌با راه‌های رسیدن به استقلال مالی هستیم. البته نباید فراموش کرد که قبل از صحبت از استقلال مالی باید به شرایط اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی هر فرد توجه داشت. خیلی از اوقات افراد در خانواده یا محیطی زندگی می‌کنند که هیچ‌گاه واقعاً نمی‌توانند در آن به استقلال مالی برسند

درست و حساب‌شده خرج کنید

برای مستقل شدن باید اقتصادی خرج کرد و برای رسیدن به یک هدف باید اقتصادی‌ترین راه را انتخاب کرد، مثلاً استفاده از مترو به‌جای تاکسی یا تاکسی به‌جای اسنپ، یا درست‌کردن ساندویچ به‌جای خرید آن؛ و البته فرمول خاص و مشخصی برای خرج حساب‌شده و اقتصادی وجود ندارد و باید بر اساس سبک زندگی و شرایط روزمره این پیشنهادها را عملی کرد

اهمیت خرج‌های کوچک و ریز را از یاد نبرید

ما روزانه یک‌سری خرج‌های جزئی و کوچک داریم که شاید به چشم نیایند؛ اما تأثیر خود را در روند استقلال ما دارند و باید این خرج‌ها را در سال یا در ماه در نظر گرفت و بررسی کرد که چگونه روند استقلال مالی‌مان را تحت‌الشعاع قرار می‌دهند.

پس‌انداز را جدی بگیرید

یکی دیگر از مسائل مهم و اساسی در استقلال مالی، پس‌اندازکردن است. این امر ازاین‌جهت اهمیت می‌یابد که شرایط اجتماعی و فردی همواره ثابت نیستند و باید تدابیر لازم برای این تغییرات را اندیشید. طبیعتاً باوجود شرایط فعلی پس‌اندازکردن را باید بااحتیاط بیشتری انجام داد و باید این موضوع را هم در نظر گرفت که برای چه مدت قرار بر پس‌انداز هست؟ و بر اساس تمام متغیرها با این نتیجه رسید که چگونه و به چه میزان باید پس‌انداز کرد

با افرادی رابطه داشته باشید که ولخرج نباشند

طبیعتاً وقتی راجع به مسائل اقتصادی و عادت‌های روزمره حرف می‌زنیم، نمی‌توان تأثیر جمع را بر شخص نادیده گرفت. وجود دوستانی با تفکر اقتصادی و پیشرو در علم اقتصاد و استقلال به ما در بهتر عمل‌کردن کمک خواهند کرد و می‌توانند بسیار کمک‌کننده و مشوق باشند؛ اما وجود دوستان و نزدیکان ولخرج و بی‌توجه به مسائل اقتصادی، کار را برای ما سخت‌تر خواهد کرد.

منابع درآمد متنوع داشته باشید

منابع درآمد متنوع امنیت مالی و درنتیجه استقلال مالی بیشتری به ما می‌دهند. ما باید بتوانیم در شرایط متنوع و فضاهای مختلف درآمدزایی کنیم و مثلاً هم‌زمان که در محل کار خود هستیم از فضای مجازی مثل فروشگاه‌های اینترنتی یا … درآمدزایی کنیم.

یک لیست هزینه و درآمد تهیه کنید

برای مستقل شدن باید اقتصادی عملکرد و برای اقتصادی شدن باید یک لیست از خرج‌ها را تهیه کرد و تاحدامکان آن‌ها را اقتصادی نوشت و بر اساس آن‌ها عملکرد. تهیه لیست می‌تواند یک دید مناسب و دقیق از شرایط مخارج به ما بدهد و به ما کمک کند تا بهتر دخل و جرممان را مدیریت کنیم

اهداف خود را مشخص کنید و به آن‌ها متعهد شوید

برای مستقل شدن باید بر اساس اهدافی عملکرد، اهدافی حرفه‌ای و دقیق و بر اساس برنامه‌ریزی‌های بلندمدت و میان‌مدت؛ و البته این تنها بخش کوچکی از مسیر است و بخش مهمِ این مسیر عمل‌کردن و پایبند بودن به آن‌هاست.

بدهی‌های خود را مدیریت کنید

برای مستقل شدن ممکن است نیاز به وام یا قرض‌کردن پول پیدا کنیم. این بدهی‌ها و روابط مالی را باید مدیریت کرد و سود و زیان آن‌ها را در نظر گرفت. ممکن است برای رسیدن به هدفی مشخص و خوب نیاز به مقداری پول داشته باشیم، ولی چیزی که اهمیت دارد، نوع پس‌دادن پول، ضرر و زیان‌های ناشی از دیرکرد و ناتوانی در عدم توانایی بازپرداخت پول است.

روابط گسترده ایجاد کنید و برای ارتقای کسب‌وکارتان تلاش کنید

روابط گسترده و متعدد باعث می‌شوند فرصت‌های شغلی بیشتری داشته باشیم و موقعیت‌های اجتماعی (برای انواع کارها، مثل فروش یا بازاریابی) بیشتری نصیب ما شوند. به‌صورت کلی شبکه‌سازی و حضور در یک شبکه ارتباطی خوب به‌شدت می‌تواند در استقلال مالی ما مؤثر باشند. از طرف دیگر ما باید روزبه‌روز برای ارتقای کسب‌وکارمان تلاش کنیم.

سواد و دانش اقتصادی خود را بالا ببرید

برای رسیدن به استقلال مالی ما باید درک اقتصادی بسیار بالایی داشته باشیم. ما باید با وضعیت اقتصادی کشور خود و جهان به‌خوبی آشنا باشیم و راه‌حل‌های مختلفی را برای شرایط اقتصادی مختلف در نظر داشته باشیم.

موانع اجتماعی رسیدن زنان به استقلال مالی

مشارکت زنان در امور اجتماعی و اشتغال، یکی از پیامدهای اساسی گسترش توسعه اجتماعی و اقتصادی جامعه محسوب می‌شود. با افزایش زنان تحصیل‌کرده در جهان، تمایل زنان به اشتغال و مشارکت اجتماعی افزایش‌یافته است. هدف زنان از اشتغال، هم کمک به بهبود اقتصاد خانواده و هم دست‌یافتن به استقلال اقتصادی و هویتی اجتماعی است.

چنانچه شرایط مناسبی برای کار زنان فراهم باشد، آن‌ها می‌توانند با مشارکت در بازار کار باعث افزایش سطح تولید و درآمد سرانه ملی و در نتیجه افزایش رفاه اجتماعی شوند. اما زنان در این مسیر با موانع و چالش‌هایی روبرو هستند که مانع تحقق کامل این امر و اشتغال زنان می‌گردد.

موانع اجتماعی موفقیت مالی زنان

کار زنان یکی از شاخصه‌ای توسعه اقتصادی – اجتماعی در کشورهای پیشرفته است. این امر تلاشی همگانی در جهت به ثمر رساندن اهداف اجتماعی جوامع صنعتی است که به این مسئله رسیده‌اند؛ کشورهای درحال‌توسعه به سمت این فرایند در حال حرکت هستند.
مشارکت زنان در امور اجتماعی و اشتغال، یکی از پیامدهای اساسی گسترش توسعه اجتماعی و اقتصادی جامعه محسوب می‌شود. با افزایش زنان تحصیل‌کرده در جهان، تمایل زنان به اشتغال و مشارکت اجتماعی افزایش‌یافته است. هدف زنان از اشتغال، هم کمک به بهبود اقتصاد خانواده و هم دست‌یافتن به استقلال اقتصادی و هویتی اجتماعی است.

چنانچه شرایط مناسبی برای کار زنان فراهم باشد، آن‌ها می‌توانند با مشارکت در بازار کار باعث افزایش سطح تولید و درآمد سرانه ملی و در نتیجه افزایش رفاه اجتماعی شوند. اما زنان در این مسیر با موانع و چالش‌هایی روبرو هستند که مانع تحقق کامل این امر و اشتغال زنان می‌گردد.

موانع فرهنگی اشتغال زنان

بر اساس ساختار فرهنگی جامعه، مرد نان‌آور خانه تلقی می‌شود و فعالیت اصلی زنان، همسرداری، خانه‌داری و فرزندپروری محسوب می‌گردد؛ بنابراین مشارکت زنان در بازار کار و فعالیت‌های اقتصادی ضروری به‌حساب نمی‌آید. این اعتقاد به‌عنوان یک عامل بازدارنده در اشتغال زنان عمل می‌کند.

موانع اجتماعی اشتغال زنان

یکی از موانع اجتماعی اشتغال زنان مسئله‌آموزش است. نیاز است بر روی این مسئله سرمایه‌گذاری خاصی کرد و با رفع کمبودهای آموزشی زمینه را برای ارائهٔ شغل مناسب، دستمزد کافی و فرصت رشد و خلاقیت در اشتغال، فراهم کرد. برای اینکه سایر اعضای خانواده، به زن و اشتغال او به‌عنوان یک پتانسیل اجتماعی و اقتصادی نگاه کنند، باید آموزش‌های لازم را ارائه داد و در جهت رشد و شکوفایی توانمندی‌های زن همت به خرج داد.

فرصت‌های نابرابر اشتغال

در بسیاری موارد فرصت اشتغال برای زنان و مردان برابر نیست. هم در استخدام‌های دولتی و هم در بخش خصوصی. وظایف زنان در خانواده مانند مراقبت از فرزندان و بارداری، به‌عنوان یک عامل بازدارنده برای جذب زنان در سازمان‌ها محسوب می‌گردد. زنان شاغل نیز در مقایسه با مردان، در پست‌ها و موقعیت‌هایی قرار می‌گیرند که در اغلب موارد با مردان برابری ندارد

نادیده‌گرفتن ارزش کار زنان و تبعیض در دستمزد

تبعیض جامعه در حوزهٔ تولید و بازتولید سبب کم‌ارزش یا بی‌ارزش شناخته‌شدن کار بانوان در این چرخه گشته است. با وجود پیشرفت دنیا و تغییرات بسیار در روند زندگی مردم، همچنان کارهای مربوط به خانه، مراقبت از کودک و خانواده از نظر جامعه، وظیفه مادر شناخته می‌شود. کار زنان در خانه به‌عنوان کار ارزشمند و درآمدزا در نظر گرفته نمی‌شود.

توقع بیش از اندازه از زنان

این امر به نقش چندگانه‌ای که از زنان انتظار می‌رود باز می‌گردد؛ توقعاتی از جمله: انجام کارهای خانه، بچه‌داری و فعالیت‌های اقتصادی. این توقعات بیش از اندازه، فرصت زنان را برای ارتقای شخص خود سلب می‌کند؛ درحالی‌که مردان با انتقال این وظایف به زنان، خودشان با فراغ‌بال بیش‌تر در جامعه رشد می‌کنند.

کلیشه‌های جنسیتی

زنان از بدو تولد با تبعیض جنسی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. اقشار مختلف جامعه و سیستم‌های غلط در دنیا تصویری ضعیف، وابسته و احساسی از زنان ترسیم کرده‌اند. نقش، عملکرد و توانایی‌های زنان تنها در کارهای خانه خلاصه می‌شود. جوری که از کودکی دختران را طوری بزرگ می‌کنند که مانند مادرشان بشوند.
برای رسیدن زنان به موفقیت مالی، آن‌ها باید به این آگاهی برسند که مشکلات آن‌ها ناشی از کمبودهای شخصیتی‌شان نیست؛ بلکه نشئت‌گرفته از نقش‌های جنسیتی مربوط به فرهنگ است و قابل‌تغییر است.

تبعیض در دسترسی زنان به عوامل تولید مانند زمین، کار و سرمایه

برای رسیدن زنان به رفاه و موفقیت مالی، آنان باید به عوامل تولید مانند کار، زمین و سرمایه و کارهای مولد درآمد، خدمات و آموزش‌های مهارت‌زا و همچنین محصول دسترنج خود دسترسی داشته باشند

کلام آخر

موانعی که در بالا به آن‌ها اشاره شد مستقیماً تأثیر منفی بر شخصیت هر زن می‌گذارند. کارکردن در بازاری که به‌وضوح بین دو جنس تبعیض قائل می‌شود؛ در نتیجه موجب کاهش اعتمادبه‌نفس زنان به طور چشمگیری می‌شود. خودباوری کلید ورود زنان به عرصه موفقیت‌های مالی و شغلی است.

زنان برای آزادی مالی می‌بایست موانع بسیاری را پشت سر بگذارند. آگاه‌سازی جامعه پیرامون باورها و رفتارهای اشتباه و سوگیرانه نسبت به زنان اولین گام برای بهبود این اوضاع است. اگر بتوانیم عقاید کهنه و سنتی در مورد زنان را کنار بگذاریم و به زنان اجازه بالندگی بدهیم، نیروی اقتصادی جامعه را چندین برابر خواهیم ساخت. 

و در آخر اگر خواهان رسیدن به استقلال مالی هستید با تمام توان خود انگیزه خود را به کار بگرید تا به استقلال مالی برسید

روشنک قاسمی

روشنک قاسمی

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهها بسته است.